Napraten over The Passion
Van The Passion is inmiddels niets meer zichtbaar in Dordrecht. De ‘koorts’ is gedaald en we kijken terug op een prachtig evenement. Samen met twee Dordtenaren die alles van dichtbij meemaakten blikken we terug.
Van The Passion is inmiddels niets meer zichtbaar in Dordrecht. De ‘koorts’ is gedaald en we kijken terug op een prachtig evenement. Samen met twee Dordtenaren die alles van dichtbij meemaakten blikken we terug.
Chris van der Waard was één van de kruisdragers en dat gaf een machtig gevoel. “Het was heel mooi en het heeft een onuitwisbare indruk bij me achter gelaten”, haalt Chris aan. “Het was als een voetbalwedstrijd. Je kunt ‘m op televisie kijken, maar erbij zijn is toch anders. Je voelt de energie en de sfeer. Vooral de aankomst bij het Maartensgat, waar de kruisiging zich voltrok, was indrukwekkend. Een ogenblijk van 2 à 3 minuten sta je even in het middelpunt. Dat was overweldigend!”
“Het was prachtig. Indrukwekkend om zo mee te lopen.”
Tom de Haan liep ook mee. In de processie weliswaar – een paar meter achter het kruis – maar zijn tocht heeft ook een indruk achtergelaten. “Het was prachtig. Indrukwekkend om zo mee te lopen. Het is ook een goede beurt voor Dordrecht denk ik. De uitstraling van de stad kwam echt goed naar voren”, vindt Tom.
Voor Tom was de aankomst bij het Maartensgat het meest bijzondere moment. “Dan sta je even zo dichtbij alles, inclusief de verrassende afsluiting met Jezus bovenop de Grote Kerk. Al met al vond ik het geweldig om mee te lopen. Zoveel mensen langs de kant en onderweg zoveel mooie dingen gezien en meegemaakt”, besluit Tom.
“Het kruis zorgde voor saamhorigheid én openhartigheid. Sommigen gaven hun hart helemaal bloot.”
Aanvankelijk kenden de kruisdragers elkaar niet of nauwelijks. Veel van hen hadden hun eigen persoonlijke motivatie om het kruis te dragen: ze hadden iemand verloren, liepen voor een zieke naaste of juist voor hun geloof. Het dragen van het kruis zorgde voor verbinding en schepte een band. “Op dinsdag was de repetitie en het waren eigenlijk allemaal ‘vreemden’ voor me”, herinnert Chris zich. “Toen we donderdag verzamelden voor het ‘echte werk’ was er gek genoeg meteen een klik met de anderen. Het kruis zorgde voor saamhorigheid én openhartigheid. Sommigen gaven hun hart helemaal bloot.”
De proefprocessie op dinsdag was zwaar. Het manoeuvreren luisterde nauw, maar ook de hoogte van alle schouders zorgde voor een uitdaging. Chris had de volgende dag best wat last van stramme schouders en spierpijn. “De productie heeft het kruis bewust niet licht gemaakt, om te refereren naar het echte verhaal. Het moest voor ons dus ook een beetje een lijdensweg zijn. Dinsdag voelde ik dat wel, maar donderdag zat de spanning er goed op en liep het gesmeerd.”
“Het verhaal draait om liefde en vergeving. Niemand uitgezonderd!”
Wat Chris het meest is bijgebleven is een persoonlijke overdenking. Rapper Jebroer speelde Barabbas en is bekend van de hit ‘Kind van de duivel’. “Het is makkelijk en misschien wel een cliché om iets van hem te vinden of om te denken dat hij er niet bij hoort. Omdat hij dat liedje heeft geschreven. Iedereen heeft een verhaal en misschien was het wel een duistere periode in zijn leven. Jezus Christus is voor iedereen gestorven en dat paste voor mij op dat moment juist zo goed. Dat er geen onderscheid moet zijn. Of iemand goed of juist slecht bezig is. Het verhaal draait om liefde en vergeving. Niemand uitgezonderd!”